Samenspel

Samenspel

Wat is er leuker dan muziek maken? Samen muziek maken natuurlijk! Het is heerlijk om samen met anderen klanken te maken en harmonie te laten ontstaan. Als je samen muziek maakt voel je je echt verbonden met elkaar.

Daarom heeft Hogar Kokopelli al vanaf het begin ook samenspel lessen georganiseerd.
Samen musiceren geeft bovendien zo’n boost, dat het ook een extra motivatie is om te oefenen!

De wekelijkse lessen samenspel worden ingepland afhankelijk van het aantal inschrijvingen, het niveau, en de leeftijd.
Doorgaans zijn er een viertal groepen. De planning voor schooljaar 2023 – 2024 vind je onderaan.

Al na enkele maanden les kan iedereen samenspel volgen.
Vaak is dat voor de jongste leerlingen aan de hand van  improvisaties en ritmische spelletjes. Op die manier kunnen ze volop hun instrument ontdekken en eigen worden. Zo leren ze wat er allemaal mogelijk is, wat voor gekke geluiden je allemaal kan maken of hoe je iets extra griezelig kan laten klinken. Zo leren ze ook samen voelen en luisteren naar elkaar zonder de belemmering van de partituur. Deze wekelijkse lessen duren 45′.

Welke vuurvliegjes we ook zijn, grote of kleine, of juist diegene die soms vergeten hoe mooi ze wel niet kunnen schijnen,
Kijk jij iedereen met dezelfde verwondering aan.
Dat is de reden waarom wij als 1 beest achter je staan!
Daarom, in naam van groot en klein
Bedankt dat wij jouw vuurvliegjes mochten zijn!

Mirte De Coster schreef dit op het kaartje van de hele groep, na het Kerstconcert van 2018, waar we het lied ‘Firefly’ zongen

Voor de iets oudere kinderen werken we wel met de partituur. Zij leren meerstemmige stukjes spelen, een dirigent volgen, samen inzetten en stoppen, en luisteren naar elkaar. Zij hebben elke week een uur les.

Vanaf de leeftijd van de middelbare school ongeveer, en ook voor de volwassenen, worden er echte kamermuziekgroepen en/of een strijkorkest gevormd.
Hier komen alle genres aan bod: klassieke werken, maar ook filmmuziek, volksmuziek, enz. Deze lessen duren tot 90′.

Regelmatig organiseert Hogar Kokopelli vzw repetities voor alle groepen samen. Zo kunnen we een uitgebreider repertoire aan bod laten komen, en zo voelen ook de jongste leerlingen al eens hoe het is om in een echt orkest te spelen.
​Tijdens deze projectweken werken we aan grotere projecten die vaak al aangezet worden op ons jaarlijkse Kokopellikamp. Zo deden we de voorbije jaren al een Harry Potter – project met concerten waar we de muziek van de 8 films speelden, een kerstconcert dat draaide rond het thema Koning Arthur, Avalon en de Heilige Graal, een schimmenconcert naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Hogar Kokopelli en nog veel meer. Ook “Bertem in Concert” in mei 2023 was zo’n gelegenheid waar we een symfonisch orkest vormden met houtblazers en koperblazers en slagwerk van de andere Bertemse muziekverenigingen! Hiervan, en ook van voorbije projecten kan je filmpjes zien als je doorklikt naar agenda en activiteiten.

Maddy pours her heart and soul into making each year something special for the students. This is especially highlighted at Kokopellikamp – such fantastic themes with everything coming together for a program at the end of the week. We look forward to it all year!

Kathleen Nafus and Aidan Mahoney

De lessen samenspel werken steeds naar concerten toe. Meestal doen we twee concerten per jaar: een groot kerstconcert, en een concert in het late voorjaar.

De lessen samenspel zijn ook toegankelijk voor andere instrumenten! Alle orkestinstrumenten in C kunnen deelnemen: viool, altviool, cello, contrabas, fluit, hobo, fagot, harp…
Hogar Kokopelli beschikt over een klepjesharp en een marimba, deze instrumenten hoef je dus niet mee te brengen als je wil komen meespelen.

Voor schooljaar 2023 – 2024 zijn de lessen samenspel ingepland als volgt:

  • Maandag 18u – 19u: Samenspel kinderen en jongeren (bij genoeg inschrijvingen eventueel een extra groep op woensdag)
  • Maandag 19u30 – 21u: Strijkorkest (14+ en volwassenen)
  • Dinsdag 19u – 20u15: Samenspel jongeren (gevorderden)

De magie van Hogar Kokopelli ligt in Maddy’s aanleg om de draken in haar leerlingen te vinden en ze te temmen tot wilde creaturen die gepassioneerd zijn door samen muziek te maken met hun nieuwe vrienden, vaak met verbluffende resultaten!

Emma en Guido
Scroll Up