Vioolles

Vioolles

De wekelijkse vioollessen worden allemaal individueel gegeven en zijn helemaal op maat van de leerling. Ik bekijk voor elke leerling voortdurend welke methode het best past en ik kijk naar het hele plaatje, naar wie jij bent en naar wat jij nodig hebt. Naast aandacht voor het goed leren viool spelen, is er veel aandacht voor het coachen. We spelen via de viool automatisch in op het algemene welbevinden, lichaamsbewustzijn, studiemethode, leermogelijkheden en groeikansen. Ik ga mee op pad, en help om de hindernissen die we tegenkomen bij het vioolspelen te nemen, en onderweg te genieten van prachtige muziek. Ik werk op het tempo van de leerling. We zijn hier niet afhankelijk van leerplannen opgelegd van buitenaf, en we doen geen examens. De leerdoelstellingen worden helemaal afgesteld op de individuele leerling. Natuurlijk is het wel degelijk de bedoeling dat er thuis geoefend wordt! Dat bouwen we op, en we leren in de les ook hoe je dat best aanpakt.

Je leert altijd iets nieuws bij Maddy, op een leuke manier!

Kasper

In de vioollessen wordt er zeer vaak met pianobegeleiding gewerkt, en bij de methodes die ik gebruik zit vaak een CD (of een wachtwoord om mp3’s te downloaden) om thuis te gebruiken bij het oefenen

​Het gebeurt ook regelmatig dat we met een ‘overlap’ van 10 minuten werken zodat er gedurende die tijd kan samengespeeld worden met de volgende leerling. 

Er zijn bij Hogar Kokopelli geen aparte lessen notenleer, en voorafgaande kennis hiervan is ook niet nodig. Het notenschrift en de nodige muziektheorie worden gaandeweg geïntroduceerd, steeds aan de hand van de praktijk.

We houden ook enkele keren per jaar huisconcertjes waar iedereen de kans krijgt eens met piano samen te spelen voor een tof publiek in een huiselijke sfeer. We hebben hiervoor een vaste pianiste met wie we vooraf repeteren. Hierdoor kan ook het kamermuziekrepertoire zoals een sonate voor viool en piano aan bod komen.

​Deze concerten doorheen het jaar vinden plaats in de yurt van Hogar Kokopelli, of in huis.​
Een keer per jaar, meestal in mei, huren we een grotere zaal zodat er genoeg plaats is om ook de grootouders, vrienden, familie… te laten meegenieten van de prachtige muziek die onze leerlingen brengen.

Het is zalig te zien hoe de kinderen beter worden, en met hoeveel enthousiasme ze van muziek leren genieten. Het is een heel bijzonder cadeau!

Jacob Rueggeberg

Er valt zoveel leuks en interessants te vertellen over de viool en over vioolmuziek, dat Hogar Kokopelli ook regelmatig avonden organiseert rond een specifiek thema omtrent de viool.
Zo doen we regelmatig Pizz(a)icato – avonden waar we tijd maken om beroemde en minder beroemde concerti te beluisteren, om samen naar de Elisabethwedstrijd te kijken en ons eigen heuse panel te vormen, om samen een interessante documentaire te bekijken of een voorstelling over de ontstaansgeschiedenis van de viool, een concert, een opera, …
Ondertussen vraagt de traditie dat er in de pauze pizza is!
Sinds 2017 worden deze avonden georganiseerd door Hogar Kokopelli vzw en ze zijn voor iedereen toegankelijk.

Je hebt een enorm brede, gevarieerde en verbluffende aanpak om techniek aan te leren, slordigheden af te leren, en om de leerling heel muzikaal te laten musiceren. Je engelengeduld werkt bemoedigend en motiverend!

Els en Roel

Scroll Up